3 Days Workshop DONE !
Friday, January 23, 2015 | 1 comments

Assalamualaikum W.B.T
Hello peeps
 안녕하세요 여러분 ~~

Its been 3 days since rabu Ijah and my classmates pergi workshop practice kat UTM. Idk if Ijah ada gitau apa kos Ijah. Ijah gitau laa kat sini yang Ijah ambil Kejuruteraan Mekanikal kat Univ. Sekarang dah sem 2. (Alhamdulilah /insert smile/)

So, start Rabu this week sampailah ke hari nie, tiap hari all of us pergi UTM for bengkel. If korang wondering..

"Kat tempat U korang takde bengkel sendiri ke?"

Well, bengkel ada. Even machine pun ada. The thing is takde technician. (From what we've been told) But now dah ada. Baru. So maybe starting next sem(?) dah boleh guna makmal sendiri.. kot... Hopefully..

Day 1 

Kelas kitaorang buat Sheet Metal and Welding. Sheet metal nie just ukur2, potong2, gerudi2, fold steel dan sama waktu dgnnya, For welding, ini Ijah macam idk scary sikit? Benda tu panas sesangat and we must wear helmet and that helmet sangatlah tak selesa plus silaunya Ya Allah. That day, mata Ijah sakit and berair. At night terasa sangat panas  mata tu. But Alhamdulillah Ijah balik U dgn selamat and anggota fizikal still cukup.

Day 2

Next day, buat turning and milling pula. Turning nie best sikit. mesin ada auto. On auto benda pusing sendiri. Tapi.. part Ijah, Ijah have to use manual because I do the last part which require me to be more caution(?) sebab nak make sure the length and diameter tak terkurang and tak terlebih. Utk milling, hampir sama dgn turning. Only the machine kena guna fully hands. Second day tersangatlah penat. Balik bilik je, baring macam tak nak bangun2 dah. Hahahahaha.

Last Day- Day 3

And today buat fitting and foundary. Fitting kena ukur2 steel, gergaji, buad lobang. Lots of hand work laa jugak. But mostly ada kawan Ijah yang satu grup Ijah buad. I feel so bersalah. Rasa macam useless je. Suppose tolong dia gergaji benda tu but kekuatan Ijah nie.. hmmmmmm..... Beralih kepada foundary, yang nie, mostly work angkat2 guys yg buad, Laaaaaaaggggiiii rasa bersalah. Tak tahulah sehari nie macam tak banyak buad sgt kerja. >________< Sory korg !!!! 

Alhamdulilah semua dah selesai. Tinggal nak buad report. Then hantar. 

Extra thing nak cerita, tukar topik jap. Betapa malunya Ijah tadi. Ijah tak kesah kengkawan baca blog Ijah nie. Memang blog pun utk org baca kan? If tak nak baik tak payah buad blog. CUMA ! rasa malu laa if orang baca depan Ijah. My classmates which are guys baca entry Ijah depan Ijah. Oemgeeeeeeeeee !!!! tahu tak blushing gila muka Ijah. Tak tahu nak sorok mana muka tadi. All I can do was laugh je tadi. Dah tu entry yang diorang baca was about crush. And siap tanya siapa crush. Tak boleh laa gitau. ;p

I guess tu je laa. Story telling tamat di sini. Update? Insya Allah if ada kerajinan. Wifi sekarang Alhamdulillah okay. Cuma masa je tak mengizinkan. Next month, test bersusun, quiz lagi. /cries a river/ Wish me luck peeps. 

Adios ~ Annyeong ~~ bye ~~

XOXO
?