Tips GEMPAK untuk S.C.O.R.E
Thursday, June 21, 2012 | 0 comments





Hola all !
Ijah nak tanya kat readers yang amik peperiksaan awam tahun neyh, tak kesah la UPSR ke, PMR ke, SPM ke ataupun STPM. Are you guys ready? Nerveous? Ijah pernah mengalami nya jugakk, last year Ijah amik PMR. Naik kecut perut Ijah tyme dah dekat hari exam tu. Tapi Alhamdulillah,semuanya berjalan dengan lancar. Keputusan yang Ijah dapat pun Alhamdulillah memuaskan.

Sebelum Ijah banyak cakap lagi, meh sini. Ijah nak share ngan korang Tips Gempak untuk Score exam . Baca arahan kat bawah neyh betul-betul taw.



ARAHAN:


  • Sediakan sebaldi air yang bersih
  • Rendamkan buku + nota anda selama 3 hari 3 malam
  • Setelah itu, minumlah airnya tiap pagi,tengah hari,malam
  • Amalkan 7 hari sebelum hari peperiksaan


Aha, amacam? Senang kan nak buat. Tapi sebelum korang semua buat perkara kat atas tu, Hah, baca neyh dulu.



A.M.A.R.A.N !
Jangan Buat Arahan Di Atas

Jika anda lakukan, Sebenarnya anda telah melakukan perbuatan yang Khurafat, Syiri & Bid'ah..
Yang pasti lagi..Anda PASTI dihantar ke Hospital kerana sakit perut !


Hah ! Korang neyh, jangan la cepat sangat nak percaya dan ikut apa yang Ijah cakap kat atas tu. Itu namanya mengambil jalan pintas. Ingat neyh, Tiada jalan pintas untuk BERJAYA. Korang mesti ada usaha. Paham? Ok la.. Sini, Ijah bagi tips. Yang betul punya. 

Persediaan terakhir sebelum menghadapi peperiksaan

  • Mendapatkan restu Ibu bapa dan guru-guru
  • Ulangkaji pelajaran menggunakan nota pendek/ peta minda
  • Memberi tumpuan yang lebih untuk subjek yang kurang dikuasai
  • Menjaga hubungan dengan manusia
  • Rehat yang mencukupi
  • Banyakkan berdoa, solat hajat, solat sunat, Qiamulail
  • Menjawab klon-klon/conto soalan peperiksaan sebenar
  • Merancang strategi peperiksaan
  • Elakkan gangguan emosi
  • Elakkan tidur petang
  • Jaga pemakanan dan minuman

Harap korang paham ler apa yang Ijah cuba sampaikan. Semua tips neyh Ijah dapat dari nota-nota yang Ijah catat tyme Ijah pergi program-program motivasi tahun lepas. Kalau yang nak menghadapi peperiksaan kat sekolah pun boleh amalkan jugak. Takkan tyme exam awam jer kita nak amalkan kn? Kalau ada yang kurang atau bersesuaian ngan tips kat atas neyh, boleh laa inform Ijah yer. 

Sekian. Berkongsi ilmu itu baik bukan? Kekurangan harap dimaafkan. :)




?